Please rotate your device screen!

Fordítsa el a készülékét a weboldal használatához.

Koronavírus járvány előtti szinten a közbeszerzési piac

2021 első félévében 3781 db eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le, melyek összértéke 1630 milliárd Ft volt, mely a 2020. év azonos időszakához viszonyítva (1346 milliárd Ft) 21%-os értéknövekedést mutat.

A gazdaság húzóerejét jelentő mikro-, kis- és középvállalkozások összesen 1095 milliárd Ft értékben nyertek el közbeszerzéseket. Ez az érték a teljes piac több, mint kétharmada, 67,2%, míg darabszámot tekintve megközelíti a 87%-ot.
Ez azt jelenti, hogy a kkv-k által elnyert közbeszerzések összértéke közel 50 milliárd Ft-tal meghaladja a járvány előtti szintet.

„Az egész gazdaság teljesítménye szempontjából jó hír a közbeszerzési piac élénkülése, hiszen ezáltal több forrás áramlik a gazdaságba, nagyrészt a mikro-, kis- és közepes vállalkozásokhoz, mely jelentős lökést ad a koronavírus-járvány okozta visszaesést követően a gazdasági fellendülésnek. Ellenőrzési és edukációs tevékenységünknek, illetve a Közbeszerzési Döntőbizottság következetes bírságolási gyakorlatának is köszönhetően a jogszerűség folyamatosan nő, a korrupciós kockázat pedig csökken” – emelte ki Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A közbeszerzési eljárások száma (db) és értéke (Mrd Ft) főbb beszerzési tárgyak szerint 2021 első félévében

Továbbra is az építési beruházás bizonyult a legjelentősebb kategóriának a beszerzések tárgyát tekintve. A közbeszerzési eljárások 42,1 %-át, míg étékének 58,6 %-át tették ki.
Az eljárások 31%-át, értéküknek pedig 19,9 %-át árubeszerzések alkották, míg az eljárások maradék 26,9 %-át, érték szerint pedig 21,5 %-át a szolgáltatás-megrendelések alkották.
A tavalyi év hasonló időszakához képest az építési beruházások közbeszerzéseinek száma és értéke jelentősen növekedett. Számuk kb. 200 db-bal, értékük pedig közel 200 Mrd Ft-tal haladta meg 2020 azonos időszakát.

2021 első félévében minden eredményesen lefolytatott 100 közbeszerzési eljárásból 87 db-ot a kkv-k nyertek, ugyanakkor minden közbeszerzésben elköltött 100 Ft-ból 68 Ft-ot a kkv-k vittek.
Az idei első félévben a nyertes kkv-t tartalmazó eljárások értéke kb. 50 Mrd Ft-tal meghaladta a koronavírus-járvány előtti időszakban mért 2019-es első félévi adatot.

Forrás: kozbeszerzes.hu